dilluns, 7 de maig del 2012

El pla inclinat


El pla inclinat

El pla inclinat és una rampa simple que serveix per desplaçar objectes des d'un nivell a un altre més elevat quan no es possible fer-ho verticalment




Les seves principals aplicacions són tres:
S’utilitza en forma de rampa per reduir l’esforç necessari per elevar una massa (carreteres, accessos a garatges subterranis, escales...).
En forma d’hèlix per convertir un moviment giratori en lineal (cargols)
En forma de cuña per apretar (subjectar portes per que no es tanquin, acoblar  peces de fusta...), tallar (ganivet, tisores, serra, cherrac...) y separar o obrir (destral, arada, obrellaunes...).



Aplicacions del pla  inclinat: els cargols

El cargol està basat en el mateix principi que el pla inclinat.
Un cargol és una peça cilíndrica formada per rosques, que són plans inclinats que s’enrotllen descrivint una línia helicoïdal. El cargol podríem dir que és un pla inclinat en forma d'hèlix. Una rosca consisteix en un solc o ressalt anomenat filet.
També hi han cargols femella, que són una peça amb un forat que té un canal helicoïdal. Un moviment helicoïdal es un moviment en forma d’hèlice, corbat com l’espira d’una closca univalva.
El mecanisme cargol-femella pot ser utilitzat com element de fixació o com a mecanisme de transformació.
Per fer menys força, és millor enroscar (com si el material s'estigués desplaçant per un pla inclinat) que no pas clavar.
Amb aquest mecanisme es multiplica la força, però s'han de donar diverses voltes per introduir només un trosset del cargol.



Aplicacions del pla inclinat: falques o tasco

La falca o tascó és una màquina simple consistent en una peça prismàtica de fusta o de metall acabada en angle agut. Serveix per a esberlar o dividir cossos sòlids, per a ajustar o estrènyer un amb un altre, per a calçar-los o per a omplir algun buit.
El funcionament de la falca respon al mateix principi que el del pla inclinat. En moure's en la direcció del seu extrem esmolat, el tascó genera grans forces en sentit perpendicular a la direcció del moviment. Aquestes són les forces que s'aprofiten per separar objectes, o per generar fricció i mantenir la falca fixa als objectes amb què està en contacte. 





3 comentaris:

  1. Bona tarda, ho sento molt dir això però jo buscava la formula del pla inclinat però esta be que hi hagi tanta informació sobre aquests temes tan interesants.

    Moltes gracies

    ResponElimina
  2. La llei del pla inclinat es aquesta F x L = P x h

    ResponElimina